Hoppa till sidans innehåll
Foto: Mats Lagerberg

Mikaela Persson och Gabriel Sandör starkast i Gävle

18 JUL 2016 21:11
Gävle bjöd på en härlig idrottsfest när andra deltävlingen i Danske Invest Triathlon Series avgjordes i söndags. I seniorklassen tog Mikaela Persson och Gabriel Sandör hem vinsten men syskonen Vera och Vasco bjöd upp till stenhård kamp.
  • Skapad: 18 JUL 2016 21:11

I söndags genomfördes den andra deltävlingen i serien och platsen den här gången var Gävle, ny som värdstad för i år. Tävlingscentrum var beläget vid Alderholmen/Gävle strand och för publiken var det lätt att följa de tävlande på den tajta arenan. Vädermässigt var det goda förhållanden om än lite blåsigt. Temperaturen i luften visade runt 20 och vattnet 19.

Runt 320 personer var anmälda till tävlingen, som hade motions-, tävlings- och barn-och ungdomsklass. I motionssprinten fanns bland andra slalomtjärnan Sara Hector från Sandviken, som körde loppet som ett träningstillfälle. Hon visste på förhand att hon inte skulle kunna genomföra löpningen på grund av en skada men var sprudlande glad och nöjd efter sin "duathlon".

Det här var grymt kul. Jag kommer tillbaka nästa år och då ska jag köra alla moment, sa Sara Hector (bild nedan).


Foto: Mikael Ahlander
Foto: Mats Lagerberg

Tri4fun & Master

I barn-och ungdomstävlingen Tri4fun deltog 34 barn i fyra olika åldersklasser. Som vanligt var detta en av dagens höjdpunkter med starka spurtar, snabba växlingar och glada miner. 

Foto: Mats Lagerberg

I mastersklassen fortsatte jakten på seriepoäng. Några som ökade på sin ledning var Marie Sandberg (Julita Triathlon) och Marie Ekman (Team LeWa Sport) som nu ligger i topp i sina respektive klasser, D35-39 och D50-54. George Valvis (Triathlon Syd) (nedan) körde hårt och var ensam i sin klass H80.


Foto: Mikael Ahlander


Elittävlingarna

I elitklasserna var det herrar senior och junior som körde först. Startfältet var tufft med bland andra Gabriel Sandör (IKNocout.se) och Vasco de Paiva Vilaca (Västerås SS), som både gjorde premiär på serien. 

På simningen var det just dessa två samt Joel Vikner (Västerås SS) och Axel Ek (IK Trasten) som var snabbast. Gabriel, Vasco och Joel bildade sedan en tättrio som häll ihop och hjälptes åt att dra under i stort sett hela cyklingen. Vasco gick omkull mot slutet men var snabbt uppe igen och tog täten. Ut på löpningen var det jämnt skägg mellan Vasco och Gabriel men på varv 2 av 3 lade Gabriel in en extra växel, drog ifrån och sprang mor segern. Vasco som bara är 16 år men hade fått dispens att tävla i juniorklass gjorde en enastående prestation, tog silver i totalen och vann juniorklassen. Vikner höll undan bakåt och behöll tredjeplatsen. Bakom Vasco i juniortävlingen tog Albin Andersson (Kalmar RC Triathlon) silver, Axel Ramhult (Trimate Sportklubb) brons. 

Foto: Mikael Ahlander

I damernas race var det favoriten och silvermedaljören från Uppsala Mikaela Persson (Terrible Tuesdays Triathlon Club) som simmades snabbast, tätt följd av junioren Vera de Paiva Vilaca (Västerås SS). Dessa två var snabbast upp på cykeln och följdes åt under några varv. På tredje plats fanns Malin Cederberg (Team LeWa Sport) som gjorde comeback efter en skada. Hon hade redan på förväg hintat om att det kanske inte skulle bli någon löpning, vilket det inte heller blev för hennes del. 

In till T2 hade Mikaela och Vera skaffat sig ett rejält försprång till resten av fältet och det blev också dessa som tog de två ädlaste medaljerna. Mikaela hade god marginal men Vera gjorde liksom brorsan Vasco ett starkt lopp och tog alltså silver i totalen och vinst i juniorklassen. Bronset tog Charlotta Carlsson (IK Nocout.se).

I juniorklassen var det Ida Österman (SPIF) och Alida Liljequist (Kinds Go Green CK) som knep platserna bakom Vera; silver till Ida och brons till Alida. I Ungdom flickor vann segraren från Uppsala, Frida Nöu (Fredrikshof IF CK). Tvåa Cecilia Czarnecki (Norbergs Cykelklubb) och trea Elanor Glans Lilja (SK Ran). I Ungdom killar vann Hampus Brunander (Väsby SS Triathlon). Konkurrenten Elias Rapp (Västerås SS) fullföljde inte. 

Foto: Mikael Ahlander

Foto: Mats Lagerberg

 

Arrangörerna i Gävle var nöjda med sin första tävling. 

– Jag känner mig glad och enormt nöjd över det vi presterat. Vi har fått ros från deltagare, funktionärer och publik, säger Ingela Stigenberg, tävlingsledare och fortsätter:

– Vår tävlingsledning med teamledare, grenchefer och funktionärer från lokala klubbar har gjort ett helt fantastiskt jobb, utan deras delaktighet skulle det inte vara möjligt att genomföra detta stora arrangemang.Vi ska nu landa och luta oss tillbaka. En lång tids planering är till ända och nu kvarstår utvärdering – och långvarig lycka! 

Banchefen Pär Törnhult sammanfattar också dagen positivt.

– Två klyschiga ord man kan använda är intressant och lärorikt. Vi har haft fantastiska funktionärer som jobbat stenhårt och varit trevliga hela tiden, de tävlande har varit nöjda och det har varit roligt att arrangera, säger han.

Ett stort GRATTIS till alla medaljörer och till samtliga startande för starka insatser runt banan. 

Och ett lika varmt TACK till alla som varit med och på ett eller annat sätt möjliggjort tävlingen: tävlingsledning, funktionärer, partners, publik, arrangörsklubbarna med Gävle Triathlonklubb i spetsen samt Gävle kommun.

Redan nu till helgen väntar den tredje deltävlingen i Danske Invest Triathlon Series i Umeå, en tvådagarstävling med SM/RM på olympisk distans. Segrarna från Gävle tillika svenska mästarna Mikaela och Gabriel kommer att vara på plats för att försvara sina titlar. Och det lär finnas ett gäng som vill utmana dem på den punkten. Vill du vara med? Häng på i motionsklass. Läs mer och anmäl dig här.

 Foto: Mikael Ahlander 


Resultat Gävle Triathlon

Tävlingsklass Senior & Master

Tävlingsklass Junior

Tävlingsklass Ungdom

Motion Olympisk & Sprint

Motion Stafett 

Tri4fun

 

Mer om Gävle Triathlon

Segerintervjuer och filmklipp: 
http://www.gd.se/sport/triathlon/glada-triathlon-vinnare-efter-en-harlig-publikfest-pa-alderholmen-det-kanns-jattebra

Sara Hectors första triathlon:
http://www.gd.se/sport/alpint/sara-hectors-ovantade-comeback-i-gavle-triathlon-haftigt-men-jag-har-antligen-nat-annu-roligare-pa-gang

Intervju dagen efter med tävlingsledare Ingela Stigenberg:
http://sverigesradio.se/sida/avsnitt?programid=786

 

Fler bilder kommer att publiceras på tävlingens facebooksida inom kort. Tills dess, kolla in @gavletriathlon och #gavletriathlon på Instagram. 

Skribent: Therése Oskarsson
E-post: Adressen Gömd

 

 Huvudpartners
 Samarbetspartner
Arrangörer

 
11154814_1578568735739882_3430645225759688574_o

 

 

 

Postadress:
Svenska Triathlonförbundet
Nedre Kaserngården 5
415 27 Göteborg

Besöksadress:
Nedre Kaserngården 5
415 27 Göteborg

Kontakt:
Tel: 0317266186
E-post: info@svensktriathlon...

Se all info